Onze landgenoot Frederik Van Lierde heeft zaterdag de Ironman van Hawaï gewonnen en verovert zo de wereldtitel. Hij legde de loodzware triatlon af in 8:12:29 uur. Van Lierde is de tweede Belg ooit die wint in Hawaï. Bart Aernouts eindigde achtste.

Van Lierde (34) was als één van de favorieten gestart aan de race. Hij kwam uit het water in een tijd van 00: 50: 02. Tijdens het zwemmen, in totaal 3. 86 km, zat Van Lierde al mee in een grote kopgroep. Het tempo lag van meet af heel hoog.

Het fietsen (180 km) legde onze landgenoot af in een tijd van 04:25:37. Aan het laatste onderdeel van de Ironman, het lopen van een marathon (42 km), begon de 34-jarige West-Vlaming als vierde. Op dat moment liep de Amerikaan Starykowicz op kop met ruim vier minuten voorsprong. Maar die voorsprong begon snel te slinken. Eerst nam de Australiër Luke McKenzie het van Starykowicz over. Van Lierde zette een inhaalrace in, pakte de koppositie en liep zelfs nog een minuut voorsprong bij elkaar op zijn achtervolgers om uiteindelijk zo helemaal alleen als eerste over de finish te komen. 

De Australiër Luke McKenzie eindigde tweede, de Duitser Sebastian Kienle was derde. Bart Aernouts einigde achtste met een tijd van 8:25:38 uur. Bij de vrouwen behaalde onze landgenoten Stefanie Adam de 18e plaats. Sofie Goos was 21ste. 

14 jaar na Luc Van Lierde

Frederik Van Lierde wordt getraind door Luc Van Lierde (geen familie, red), die in 1996 en 1999 won in Hawaï. Vorig jaar eindigde Frederik Van Lierde derde in de Ironman van Hawaï, zijn beste prestatie tot nu toe.

Het is de eerste keer in zeven jaar dat een andere atleet dan een Australiër wint. De vorige zes edities van de Ironman bleek telkens een triatleet uit Australië de sterkste.

Wereldkampioenschap

De Ironman Hawaï is een triatlon die sinds 1978 jaarlijks gehouden wordt in de Amerikaanse staat Hawaï. Kailua-Kona is start- en eindpunt van de race. De wedstrijd wordt gezien als het wereldkampioenschap voor deze triatlonafstand. De atleten zwemmen eerst 3,86 kilometer, moeten daarna 180 kilometer fietsen en uiteindelijk nog een marathon lopen.