Di Rupo en De Block verkopen N-VA oplawaai
Maggie De Block Foto: Dieter Telemans
Het vertrouwen in de regering-Di Rupo is ongezien hoog en dat straalt af op Open VLD en CD&V. De N-VA krijgt rake klappen, onder meer van het blauwe fenomeen Maggie De Block.

‘De N-VA blijft de grootste partij.’ Zo zou een optimistische N-VA-militant de uitslag van de nieuwe peiling van De Standaard en VRT kunnen samenvatten. En ja, die vaststelling klopt, maar ‘de N-VA krijgt lelijke oplawaai’, ligt toch net iets dichter bij de waarheid. Want de partij van Antwerps burgemeester annex partijvoorzitter Bart De Wever verliest maar liefst 4,2 procent ten opzichte van de vorige DS/VRT-peiling. Tegenover de peiling van oktober 2012 moet de N-VA zelfs 8,4 procent prijsgeven.

Als de verkiezingsuitslag van 2010 als referentie genomen wordt, zien de cijfers er minder dramatisch uit, al blijven ze rood. Het gaat maar om een klein verschil, maar met de 27,9 procent van deze peiling, komt de partij toch voor de eerste keer (nipt) lager uit dan de 28,2 van juni 2010. De veertig procent waar Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) enkele maanden geleden in deze krant nog van droomde, is opeens zeer ver weg. Incontournable is de N-VA met dit resultaat evenmin.

Blauwe motor

De regeringspartijen Open VLD en CD&V doen het daarentegen goed. Ze zijn ook de eerste afnemers van N-VA-kiezers. Vooral de remonte van Open VLD springt in het oog. Sinds de verkiezingen van 2010 zitten de liberalen peilingsgewijs in een sukkelstraatje, maar dat wordt met deze resultaten abrupt gekeerd. Open VLD schiet omhoog van 10,1 naar 13,8 procent. Staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block is onmiskenbaar de motor achter die blauwe heropstanding. Hoewel de peiling werd afgenomen in volle Navid-periode, ondervindt ze daar niet de minste schade van. Wel integendeel, haar onwrikbare houding wordt beloond. In de populariteitspoll duwt ze zelfs Bart De Wever van de tweede plaats.

Vertrouwen piekt

Ook CD&V gaat erop vooruit tegenover de vorige peiling. De partij zit op 19 procent, een stijging van 1,6 procent. Toch slaagt de partij er nog niet in om haar volle potentieel om te zetten in topresultaten. Vlaams minister-president Kris Peeters is afgetekend de populairste Vlaamse politicus, partijvoorzitter Wouter Beke rukt keer op keer verder op en met Vlaams minister Hilde Crevits heeft CD&V een stemmenkanon in huis dat in alle partijen kiezers kan bekoren. De twintig procentgrens die Beke vooropgesteld heeft, had dus eigenlijk al doorbroken moeten zijn.

De reden voor de plotse terugval van de N-VA moet worden gezocht in het vertrouwen dat de Vlaming stelt in de regering-Di Rupo en in Elio Di Rupo zelf. Meer dan 50 procent van de ondervraagden heeft vertrouwen in de federale regering, en maar liefst zestig procent heeft vertrouwen in Di Rupo. Het is sinds de regering Van Rompuy - die in 2009 succes boekte met zijn 'rustige vastheid' - geleden dat dergelijke percentages werden gemeten. Di Rupo staat prominent tussen de populairste Vlaamse politici. Het N-VA-betoog van een ‘door de Franstaligen gedomineerde belastingsregering’ lijkt daar niet tegen opgewassen.

Groene winst

In tegenstelling tot CD&V en Open VLD, moet de derde Vlaamse regeringspartij, de SP.A, terrein inleveren. Met 13,4 procent moeten de socialisten Open VLD opnieuw laten voorgaan en zakken ze onder hun verkiezingsresultaat. De rode kiezers wijken grotendeels uit naar Groen. Dit zal ongetwijfeld opnieuw de discussie over de ‘afwezigheid’ van SP.A-voorzitter Bruno Tobback aanzwengelen.

Groen is de enige partij die tegenover de verkiezingen een significante sprong maakt, voorwaarts bovendien. Voor het eerst sinds jaren zitten de groenen opnieuw in de dubbele cijfers: op de kop 10 procent, bijna drie procent beter dan in 2010.

Vlaams Belang trappelt met 10,6 procent ter plaatse, terwijl PVDA in stilte 3,9 procent bij mekaar heeft gesprokkeld. Lijst Dedecker verdrievoudigt zijn resultaat van de vorige peiling, maar springt zelfs daarmee niet verder dan 1,3 procent.