De Standaard op zoek naar drijfveren Antwerpse Jihadstrijders
Foto: Pieter Fannes
De Standaard onderzoekt deze week de drijfveren van Antwerpse jihadstrijders en aan de hand van vier portretten van jonge moslims. Waarom zetten jonge Antwerpenaren hun leven op het spel in een gruwelijke oorlog duizenden kilometers van huis?

Het is de eerste maal in Vlaanderen dat de motivaties van de strijders zo uitvoerig onderzocht en beschreven worden. 

Vandaag brengt journaliste Janine Meijer het verhaal van Brahim, de oudste zoon in een Marokkaanse gezin dat vier kinderen telt. Als hij twaalf jaar is, houdt hij het niet langer uit op Luchtbal. Hij verveelt zich dood en vraagt zijn ouders of hij bij zijn oma en ongetrouwde tante in het centrum van Borgerhout mag gaan wonen. Zijn ouders gaan akkoord en Brahim vertrekt.

Bij zijn oma krijgt hij een eigen kamer met een stereotoren en televisie waar hij eindeloos mee vermaakt. Maar even vaak is de jongen met het ronde gezicht en de guitige blik in zijn donkere ogen op straat te vinden. Zoals bij meer jongens van Marokkaanse komaf draait alles in zijn leven om voetbal. Op school doet Brahim het niet geweldig. Zijn tante zorgt voor bijlessen. Maar het helpt weinig. Brahim blijft een paar keer zitten en verruilt het Sint-Jozefinstituut in Borsbeek voor een school in Borgerhout. Maar ook daar lukt het niet. Uiteindelijk zal hij nooit een middelbare school diploma behalen en vecht hij vandaag in Syrië.

“Ik begrijp de jongeren die naar Syrië vertrekken,” zegt Fatima (18) in De Standaard. De jonge Antwerpse moslima werd begeleid bij hulpverleningsinstantie De Touter in Berchem, omdat haar omgeving bang was dat ze zou radicaliseren. “Ik snap dat je hier niet meer wilt wonen en andere moslimbroeders in nood gaat helpen. Zelf ben ik vandaag niet van plan om naar Syrië te reizen. Maar ik voel nog weinig verbondenheid met deze maatschappij. Ik word dagelijks uitgescholden en gediscrimineerd vanwege mijn geloof. Hoe vaker ik word beschimpt, hoe meer ik me ga terugtrekken. Het geloof biedt mij de zekerheid die ik in de maatschappij niet vind. Het is de enige manier om vertrouwen te houden in de toekomst.”

Lees NU het volledige portret van Brahim >


 

Lees vandaag, net als onze abonnees, het eerste artikel uit de reeks gratis online

 De Standaard biedt u het eerste artikel uit de reeks vandaag gratis online aan.

 

DE REEKS

De volgende dagen leest u in De Standaard de drie andere portretten: 

DINSDAG 15/10

Tatiana W, de bekeerde moslima die haar man naar Syrië volgde

WOENSDAG 16/10

Sulayman Van Ael, iman van de radicale moskee 'De Koepel'

DONDERDAG 17/10

Khalid El Jafoufi, jong verzet tegen ontspoorde islam

 

U BENT NOG GEEN ABONNEE?

U wil De Standaard dagelijks volledig digitaal lezen? Via de website of op tablet?  Teken in op ons extra voordelig aanbod: 1 maand De Standaard digitaal aan € 9 i.p.v. € 18.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in