Nederland heeft begrotingsakkoord
Minister Lodewijk Asscher ontvangt Bernard Wientjes Foto: Novum FREEK VAN DEN BERGH

De oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn het vrijdag eens geworden met kabinet en coalitie over ingrijpende aanpassingen van de begrotingsplannen voor volgend jaar.

De extra bezuinigingen van 6 miljard die Brussel van Nederland eist blijven staan, maar worden anders ingevuld. Er komt meer geld voor onderwijs en voor regionale werkgelegenheid en de belastingen voor automobilisten stijgen. Per saldo vallen de lasten voor burgers en bedrijven in 2014 zo’n 550 miljoen lager uit dan in de miljoenennota staat. In de jaren daarna zal dat ook grosso modo het geval zijn, zeggen bronnen.

De betrokken fracties stemden vrijdagavond allemaal in met het pakket, nadat ze door hun fractieleiders waren bijgepraat. Wellicht gaat er vrijdag nog een brief naar de Tweede Kamer, waarin de maatregelen vermeld staan.

De afspraken met de oppositiefracties zijn nodig omdat de regeringspartijen VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid hebben. Ze zijn dus aangewezen op steun van de oppositie. Met hulp van de drie partijen waarmee ze nu een deal hebben, wordt een krappe meerderheid van 38 op 75 zetels behaald in de Eerste Kamer.

Sociaal akkoord

Ook over aanpassingen van het sociaal akkoord werd vrijdag met D66, ChristenUnie en SGP overeenstemming bereikt. Zo gaat de aanpassing van het ontslagrecht niet in 2016 in, zoals met vakbonden en werkgevers was afgesproken, maar zes maanden eerder. Een onderdeel van de WW-ingreep uit het sociaal akkoord wordt een jaar naar voren gehaald: al vanaf 2015 moet een werkloze na een half jaar een baan onder zijn niveau accepteren.

Bijpraten

Voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV en werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW werden vrijdagavond door minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher bijgepraat. Zij lieten zich na afloop zeer terughoudend uit. Heerts blijft tegen de extra bezuiniging van 6 miljard, waartegen de FNV actie gaat voeren. Maandag komt het ledenparlement van de FNV bijeen, het hoogste orgaan van de vakcentrale.

De top van het kabinet heeft zo’n twee weken onderhandeld met D66, ChristenUnie en GroenLinks en de twee regeringspartijen. Onder meer CDA en GroenLinks haakten af. PVV en SP deden vanaf het begin niet mee.