(Internationale) topfiguren lovend over Nobelprijswinnaar OPCW
Foto: BELGA

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) is verheugd met de aanduiding van de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW) als winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. ‘Het OPCW krijgt de prijs voor haar uitvoerige inspanningen om chemische wapens te elimineren’, zegt De Crem.

Vicepremier De Crem verwijst naar de Belgische geschiedenis: ‘België werd in en rond Ieper als eerste land ter wereld met de verschrikkelijke gevolgen van gifgasaanvallen geconfronteerd. In dit kader is de Belgische Defensie vandaag, nu ongeveer honderd jaar na de feiten, nog dagelijks betrokken bij de ontmanteling van achtergebleven toxische munitie.’

De Crem is ervan overtuigd dat het gebruik van dergelijke ‘onmenselijke wapentuigen’ onmogelijk moet worden gemaakt. De toekenning van de Nobelprijs is in zijn ogen de appreciatie van het lovenswaardige en belangrijke werk dat deze organisatie levert.

'Voor een groot deel dankzij hun inspanningen is tachtig procent van het aangegeven chemisch wapenarsenaal vernietigd', zei secretaris-generaal Ban Ki-Moon in een verklaring.
Chemische wapens zijn daarentegen nog altijd geen 'relict uit het verleden', maar een 'duidelijk en actueel gevaar'. De Verenigde Naties voelden zich vereerd samen met de OPCW tegen de bedreiging van chemische wapens te strijden. 'Samen moeten we ervoor zorgen dat de oorlogsmist niet meer uit gifgas bestaat.'

Moed

'Vandaag heeft het Nobelcomité terecht hun moed en hun voornemen erkend om deze vitale missie uit te voeren temidden van een aanhoudende oorlog in Syrië', reageerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in een verklaring.

In de nasleep van de veronderstelde aanval met chemische wapens op 21 augustus had Kerry gezegd dat de OPCW  'buitengewone stappen heeft gezet en gewerkt heeft met een ongeziene snelheid om deze flagrante schending van de internationale normen aan de orde te stellen die het geweten van mensen in de hele wereld schokte'.
 

Hollande

De Franse president François Hollande hoopt dat de Nobelprijs een stimulans betekent voor de inspanningen ‘om de chemische wapens volledig en definitief te verwijderen’.

Hollande verwees ook naar het voorbije jaar, waarin chemische wapens ‘door het Syrische regime tegen burgers werden gebruikt, op 21 augustus’. ‘Zulke barbaarse daden zouden niet meer mogen gebeuren.’

‘Deze prijs zal een nieuwe impuls geven aan de wereldwijde ontwapening’, toonde ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zich tevreden.