Zaterdag sterren kijken tijdens ‘Nacht van de Duisternis’
Nu zaterdag vindt de achttiende Nacht van de Duisternis plaats. Foto: www.bondbeterleefmilieu.be

Nu zaterdag vindt de achttiende ‘Nacht van de Duisternis’ plaats. Dan doven verschillende steden en gemeenten voor een avond de openbare verlichting. Zo kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht.

Met deze jaarlijkse campagne zetten de Bond Beter Leefmilieu (BBL), Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS), de impact van lichtvervuiling in de kijker.

‘Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. We kunnen best met minder verlichting, zonder daarbij aan veiligheid in te boeten’, klinkt het op de website van BBL. ‘De gevolgen van te veel nachtelijke verlichting zijn nochtans niet te onderschatten. Bij veel mensen leidt het tot slaapgebrek en tot gezondheidsproblemen, maar ook het bioritme van planten en dieren wordt verstoord. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling.’

Boswandelingen

In verschillende Vlaamse gemeenten worden zaterdagavond activiteiten georganiseerd. Zo vinden er boswandelingen en sterrekijkavonden plaats, is er straattheater, worden tentoonstellingen georganiseerd, kunnen mensen nachtdieren bestuderen en worden verhalen verteld die te maken hebben met de duisternis.

De organisaties wijzen er ook op dat er sinds kort twee apps beschikbaar zijn voor smartphones en tablets waarmee het mogelijk is zelf de lichtvervuiling te meten.

De Nacht van de Duitsternis lokte vorig jaar zo’n 15.000 deelnemers.

Meer informatie op www.nachtvandeduisternis.be.