Op de beurs van Tokio heeft de Nikkei-sterindex vrijdag de handelsweek afgesloten met een winst van 1,48 procent tot 14.404,74 punten. De Aziatische beleggers reageerden positief op de eerste tekenen van dooi in de onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen over de verhoging van het schuldenplafond in de VS.

De Republikeinen, die het Huis van Afgevaardigden controleren, formuleerden donderdag verrassend een voorstel om de termijn van het schuldenplafond tijdelijk te verlengen. De extra tijd moet ervoor zorgen dat President Barack Obama, zijn Democraten controleren de Senaat, en de Republikeinen tot een vergelijk komen.

Zonder een akkoord kunnen de VS vanaf 17 oktober hun rekeningen niet meer betalen, omdat het land dan wegens het schuldenplafond geen nieuw geld meer kan ophalen. Momenteel is er al een zogenaamde shutdown: vele, niet-essentiële, federale overheidsdiensten zijn sinds 1 oktober gesloten.

De beurs van Tokio volgde met de winst het voorbeeld van Wall Street. De Dow-Jonesindex was dankzij de hoop op een schuldenakkoord 2,2 procent hoger gesloten op 15.126,07 punten.

De beurs van Tokio is maandag gesloten omwille van een nationale feestdag.