Nespresso verliest Europees octrooi koffiecapsules
Foto: credit

De beroepskamer van het Europees Octrooibureau (OEB) heeft een octrooi op het Nespresso-systeem met koffiecapsules ingetrokken. De beslissing betekent een overwinning voor verschillende concurrenten, onder wie het Belgische Beyers Coffee, al benadrukt Nestlé Nespresso dat er in de praktijk niets verandert.

Het was de Zwitserse voedingsreus Nestlé, die ook Nespresso in handen heeft, die het nieuws donderdag zelf bekendmaakte. Het bedrijf zegt ontgoocheld te zijn. ‘We denken dat de beslissing de unieke innovaties die inherent zijn aan het ontwerp van het Nespresso-systeem, niet erkent’, klinkt het in een persbericht.

Het Europese Octrooibureau had in april 2012 de geldigheid van het octrooi nog bevestigd, maar daarop was de concurrentie in beroep gegaan. Het gaat om het Amerikaanse Sara Lee, het Franse Casino, het Zwitserse Ethical Coffee Company (ECC) en het Belgische Beyers Coffee.

Al andere capsules op de markt

Nestlé Nespresso benadrukt dat de beslissing van de beroepskamer geen gevolgen heeft in de praktijk. Er zijn al producenten die zo’n capsules op de markt brachten. Het Zwitserse bedrijf trok daarvoor al naar de rechter, maar er was nog geen enkel verkoopverbod uitgesproken. ‘De beslissing verandert dus niets aan het status quo.’

Het Zwitserse bedrijf zegt nog te wachten op de geschreven versie van de beslissing ‘vooraleer de volgende stappen in de hangende rechtszaken te bepalen’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig