Brusselmans bekender dan Claus en Shakespeare
Herman Brusselmans: Bekender word je niet als schrijver in Vlaanderen. Foto: BDW

Herman Brusselmans is de auteur met de grootste naambekendheid in Vlaanderen, gevolgd door J.R.R. Tolkien, Hugo Claus en William Shakespeare. Dat blijkt uit de resultaten van de auteurstest die door het Centrum voor Leesonderzoek van de Gentse universiteit werd uitgevoerd.

Aan de online auteurstest namen 20.000 Vlamingen deel. De deelnemers kregen honderd persoonsnamen voorgeschoteld en moesten voor elke naam aangeven of die naar een auteur verwijst of niet. Die honderd namen werden gekozen uit een lijst van zowat 22.000 namen, met voor een derde lukraak uit allerhande lijsten gekozen namen, en voor het overige mensen die aan fictieboeken hebben meegewerkt.

Herman Brusselmans werd door alle deelnemers herkend, melden onderzoekers Marc Brysbaert, Pawel Mandera en Emmanuel Keuleers. ‘Daarna volgen J.R.R. Tolkien, Hugo Claus, William Shakespeare, Dimitri Verhulst en Bart Moeyaert met 99 procent naambekendheid.’

Over de waarde van de werken werd geen uitspraak gedaan, alleen over de bekendheid van de auteur. Opvallend is dat iemand als Urbanus dezelfde naamsbekendheid (71 procent) heeft als Lewis Carroll, van ‘Alice in Wonderland’.

Met de resultaten willen de onderzoekers de kennis over auteurs in België en Nederland in kaart brengen. Vijfduizend Nederlanders namen deel aan de test, maar die hoeveelheid is nog te beperkt om te analyseren. In het rapport, dat beschikbaar is op crr.ugent.be , kan de naamsbekendheid van bijna 15.000 auteurs opgezocht worden.