Binnenkort geen (trappist) Achel meer?

Opschudding in de biersector. Het vertrek van broeder-brouwer Jules uit de Sint-Benedictusabdij in Achel kan er mogelijk voor zorgen dat Achel niet langer een officiële trappist is. Dat meldt De Tijd.

Een bier dat niet door een monnik wordt gebrouwen, mag geen trappist genoemd worden. Momenteel zijn er nog maar zes monniken over in de Sint-Benedictusabdij, vijf daarvan zijn ouder dan zeventig. En veel nieuw bloed komt er de laatste jaren niet meer bij. Met het vertrek van broeder-brouwer Jules, na een conflict met de abdij van Westmalle, wordt het probleem almaar nijpender. Jules stond immers in voor de smaak en de kwaliteit van het bier.

In het slechtste geval verliest Achel niet alleen de titel van ‘trappist’, maar houdt het bier helemaal op te bestaan. Dat wil Theo Schuurmans, de burgemeester van Hamont-Achel, echter niet zomaar laten gebeuren. Volgens De Tijd zou het stadsbestuur de overname al voorbereiden. Het bier, weliswaar geen trappist meer, zou dan toch blijven bestaan.

Acht trappisten

Momenteel zijn er acht officiële trappisten: zes uit België, één uit Oostenrijk en één uit Nederland. Het gaat om Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren (België), Engelszell (Oostenrijk) en La Trappe (Nederland).