Zo leert u uw kinderen veilig omgaan met het internet
Foto: REUTERS

Een Nederlandse man zou via het internet bijna driehonderd minderjarige meisjes hebben aangezet om seksuele handelingen te verrichten. Hoe kan u als ouder zorgen dat uw kinderen veilig omgaan met het internet? De site Clicksafe van Child Focus zet een aantal tips op een rijtje.

* Probeer te volgen wat uw kinderen doen op het internet en met wie ze omgaan. Het is even belangrijk om aandacht te besteden aan zijn of haar vrienden op het web dan aan de echte vrienden.

* Wees aandachtig voor gedragsveranderingen bij uw kind

* Praat ook over wat uw kinderen op het internet doen. Vertel hen ook over eventuele negatieve ervaringen die u zelf heeft gehad.

* Maak kinderen bewust van het feit dat ze zorgvuldig moeten omgaan met persoonlijke gegevens. Zouden ze de gegevens die ze op het internet achterlaten ook vertellen aan een wildvreemde? Als uw kinderen zich op het internet ouder of anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn, vergroot ook de kans dat ze ‘vreemde’ voorstellen krijgen.

* Maak afspraken over het computergebruik. Bepaal op voorhand hoeveel tijd uw kind op de computer of tablet mag doorbrengen.

* Laat uw kind zo veel mogelijk zelfstandig internetten, maar zet de pc wel in een gemeenschappelijke ruimte of op een goed zichtbare plaats. Zo heb u meer zicht op internetgedrag van uw kind(eren). U bent ook in de buurt om te helpen als er iets vervelends gebeurt.

Child Focus heeft overigens een hulplijn die zich richt op kinderen en jongeren, maar ook op degenen die instaan voor hun opvoeding. Ook kinderen die zich ongemakkelijk voelen over iets wat ze online hebben meegemaakt, kunnen er terecht. De hulplijn is telefonisch te bereiken op 02–475.44.00 of via www.clicksafe.be .