Kleinste stad van België rondt kaap van duizend inwoners
Burgemeester Sandy Evrard Foto: rr

Het West-Vlaamse Mesen telt voor het eerst in jaren opnieuw meer dan duizend inwoners. Volgens burgemeester Sandy Evrard (MLM) is dat te danken aan goed beleid.

Mesen is sinds 1985, bij de herovering van de titel stad, de kleinste stad van België. De grensstad zette dat kracht bij toen het inwonerscijfer in de jaren negentig onder de 1.000 viel. ‘Net voor de verkiezingen in 2012 zaten we rond 950. Door de vergrijzing kampten we met een dalende trend’, vertelt de burgemeester. ‘Maar de jongste maanden zag ik heel wat jonge Belgische mensen bewust kiezen voor Mesen. Toen ik onlangs navraag deed, bleek dat Mesen nu 1.024 inwoners telt.’

Volgens de burgemeester is de aangroei te danken aan het relanceplan dat hij een tiental jaar geleden lanceerde.

‘We hebben heel wat bouwkavels en sociale bouwkavels, en er komt ook een collectief dagcentrum. Mesen is weer aantrekkelijk, ook dankzij het vernieuwde centrum. En het is betaalbaar. We hebben dan wel geen grote supermarkten, maar als je je fiets een nachtje laat buiten staan, dan staat die er ‘s morgens nog of is hij binnengehaald door de buur’, schetst Evrard de sfeer in de grensstad.

Veel verandert het cijfer voor de faciliteitengemeente niet. ‘Ik weet niet of we meer zullen krijgen van het gemeentefonds, maar het stijgende aantal jonge tweeverdieners is wel goed voor de stadskas’, lacht hij. Evrard meent dat het bevolkingscijfer de komende maanden nog kan stijgen tot boven de 1.100, want er wordt nog volop gebouwd in Mesen. ‘Maar de kleinste stad van België blijven we sowieso’, benadrukt de burgemeester.