Donald Muylle ontketent keukenoorlog met ‘donker lijntje laminaat’
Foto: SBR

‘Voor de afboording van onze keukens gebruiken we het zeer sterke laminaat. Je herkent het aan het fijne, donkere lijntje.’ Aan het woord is Donald Muylle, zaakvoerder van keukenfirma Dovy in één van zijn reclamecampagnes. Maar de reclame zet kwaad bloed bij de concurrentie. ‘Muylle liegt gewoon, zijn manier van werken is al jaren achterhaald’, klinkt het bij Princess Keukens in Het Belang van Limburg.

Wie kent Donald Muylle uit Roeselare nu niet? Op YouTube circuleren tientallen parodieën van de man die in heerlijk West-Vlaams accent zijn keukens aan de man probeert te brengen. De slagzinnen ‘Ik maak keukens alsof ze voor mezelf zouden zijn’ of ‘Wij maken uw keuken’ worden duidelijk gesmaakt door het grote publiek.

‘Hij staat gewoon te liegen’

Maar de keukenwereld ergert zich blauw. ‘Hij wil de keukenbranche omverblazen met zijn miljoenencampagne’, vertelt Denis Thijs van Princess Keukens in Het Belang Van Limburg. ‘Hij mag gerust laminaatkeukens verkopen, dat is zijn goed recht. Maar ik kan er niet tegen dat hij leugens verkoopt’, klinkt het.

Volgens Thijs - die keukens verkoopt met laserkanten - is de methode van Dovy Keukens eindeloos achterhaald en is ‘het donkere zwarte lijntje’ net een zwak punt. ‘Dat lijntje is zeer gevoelig voor vuil en vocht en wordt door mijn klanten steevast geweigerd. Die keukens waren al achterhaald toen ik begon in de branche, zo’n veertig jaar geleden. En toch doet Muylle alsof hij het warm water heeft uitgevonden’, vult Thijs aan.

Thijs vermeldt nog dat er dankzij nieuwe technologieën veel meer mogelijkheden zijn voor de afboording van keukens. ABS, pvc, dichtbranden met laser: stuk voor stuk technieken die zouden leiden tot stevigere en minder vochtgevoelige materialen dan laminaat. ‘Bij het gebruik van een laser zie je helemaal geen scheidingslijn meer tussen kop- en deurkant. Muylle beweert dat die vergelen en loslaten, maar hij staat gewoon te liegen’, zegt Thijs.

Allebei juist

Maar wie heeft nu gelijk? In ‘Hautekiet’ op Radio 1 nam Wim Van Aerschot, een leraar houtbewerking, het op voor Donald Muylle. ‘In zijn reclame laat hij het verschil zien tussen een laminaatkast en melamineplaten. Dan is laminaat inderdaad sterker. Maar ook Thijs is juist. Laserafwerkingen zijn nog in volle ontwikkeling. Ze zijn steviger, maar ook duurder’, klinkt het.

Dovy Keukens wenste niet te reageren op de kritiek van Princess Keukens.