Volgens Transparency International is de bestrijding van corruptie in ons land ondermaats. De ngo brengt België in een nieuw rapport onder in de laagste categorie met “weinig tot geen bestrijding” als het gaat om de “export van corruptie”, samen met landen als Chili, Mexico, Rusland, Japan en nog vijftien andere landen. Dat schrijft De Standaard dinsdag.

Transparency International ondervroeg experts over de bijna veertig landen die een Oeso-conventie tegen corruptie hebben onderschreven. Het rapport gaat specifiek over de “export van corruptie”, dus bijvoorbeeld over omkoping door Belgische bedrijfsleiders en ambtenaren in het buitenland en omgekeerd.

België scoort volgens de krant vooral slecht omdat corruptie allicht zeer vaak onder de radar blijft. Transparency International baseert zich onder meer op het aantal odnerzoeken dat het gerecht heeft gestart naar omkoping in het buitenland.

De enige zaak waar tussen nu en 2009 concrete info over bestaat, is volgens De Standaard die van miljardair Patokh Chodiev. Hij wordt ervan verdacht in de jaren negentig smeergeld gekregen te hebben van Tractebel. Twee jaar geleden ging hij voor een minnelijke schikking.

“Goede statistieken hierover bestaan niet in België”, aldus het rapport. “Dit soort data wordt niet systematisch bijgehouden, maar krijgt dezelfde code als alle andere corruptiezaken. Het systeem dat veroordelingen registreert loopt ook achterop.”

Transparency International merkt nog op dat corruptie in ons land geen politieke prioriteit blijkt. Onder meer het personeelstekort bij het Centraal Bureau voor de Bestrijding van de Corruptie doet de ngo daartoe besluiten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in