Vijf slechte gewoonten die je haar beschadigen
Foto: ss
Voor mooie, glanzende lokken willen we best ver gaan. We gebruiken plichtbewust conditioner bij elke wasbeurt, smeren wekelijks dure maskertjes en we kijken uit met haardroger en stijltang. Maar toch beschadigen we elke dag onze haren. Vijf slechte gewoontes waarmee we onze lokken onbewust beschadigen.

1. Droogwrijven
Onze haren droogwrijven, dat doen we met een handdoek en aardig wat spierkracht. Want zo hebben we het tenslotte geleerd toen we klein waren? Helaas is te enthousiast droogwrijven veruit de gemakkelijkste manier om je haren te beschadigen. Bekijk haar als een vezel – zoals die in je dure kasjmieren trui – die je liever niet kapotschuurt met een handdoek uit polyester. Door de wrijving breken de haren, waardoor ze er dof gaan uitzien. Betere alternatieven zijn: je haren uitwringen en deppen met de handdoek. Kies trouwens liever voor een katoenen handdoek, dan voor een polyester exemplaar.


2. Je haren spoelen met heet water
Je haren wassen met heet water is prima, zolang je ze maar koud naspoelt. Door het koude water sluiten de haarschubben zich, waardoor elk haartje beter gehydrateerd blijft. Resultaat: meer glans en minder droge lokken.


3. Borstelen
Borstelen doe je best volgens de regels van de kunst. Dat betekent dat je niet te wild door je haren mag gaan, maar ook dat je best voorzichtig bent met je hoofdhuid. Als je je haren te enthousiast borstelt en met de borstel tegen de schedel 'slaat', trek je de haren uit hun follikel, waardoor ze afbreken. Met natte haren spring je nog voorzichtiger om, omdat die sneller afbreken. Gebruik daarom altijd een spray of crème om natte haren te ontwarren en gebruik een breed getande kam. Werk van onder naar boven: eerst kam je voorzichtig de onderste tien centimeter, daarna start je telkens wat hoger. Pas als je haren ontward en droog zijn, mag je een borstel gebruiken.


4. Elke dag wassen?
De meningen over het onderwerp zijn al heel lang verdeeld, maar tegenwoordig geloven we weer dat we onze haren elke dag mogen - wat zeggen we - moéten wassen. Een dagelijkse reiniging bevordert de bloedcirculatie en verwijdert dode huidcellen, zweet en talg bij de hoofdhuid. Door je haren dagelijks te wassen, krijgen bacteriën niet de kans om je lokken uit te drogen. Kies wel voor een milde shampoo, zodat je de hoofdhuid niet beschadigt.


5. Elastiekjes in nat haar
Speldjes of elastiekjes? Nooit in nat haar. Natte lokken zijn al verzwakt, dus als je er dan ook nog een elastiekje omheen bindt, breken ze geheid af. Als je je natte haren toch wilt samenbinden, kies je best voor een heel zacht haarbandje.