Giro 2014 belooft spektakel: 9 aankomsten bergop
Supporters (en politie) op de legendarische Monte Zoncolan Foto: photonews
Vanmiddag werd de Giro 2014 voorgesteld. De Italiaanse rittenkoers gaat op 9 mei van start met een ploegentijdrit in Belfast, Noord-Ierland en eindigt op 1 juni in Trieste. Opvallend in deze Giro zijn de negen aankomsten bergop. Op de voorlaatste etappe wacht de beruchte Zoncolan.

De eerste drie dagen van de Ronde van Italië 2014, die op 9 mei van start gaat, verblijven de renners in Noord-Ierland en Ierland. Verder staan er drie rustdagen op het programma en eindigt de Giro op 1 juni na een ongeveer 3450 kilometer lang en bergachtig parcours in het Italiaanse Triëst, zo werd maandag in Milaan bevestigd.

 

De 97e editie brengt tien jaar na zijn dood hulde aan de Italiaanse renner Marco Pantani, in 1998 winnaar van de Giro en de Tour de France.

De organisatoren kregen groen licht van de Internationale Wielerunie (UCI) om de start in Belfast met 24 uur te vervroegen om zo een rustdag voor de terugkeer naar Italië in te lassen.

Scherprechter Zoncolan

De Giro 2014 telt negen aankomsten bergop (vier in het middelgebergte, vijf in het hooggebergte). De beruchte Monte Zoncolan zou in de voorlaatste etappe wel eens de scherprechter kunnen zijn.

Naast de ploegentijdrit op de eerste dag in Belfast zijn er nog twee individuele tijdritten geprogrammeerd. De eerste, de 12e etappe, wordt verreden over 46,4 kilometer tussen Barbaresco en Barolo, de tweede, de 19e etappe, over 26,8 kilometer op de hellingen van de Monte Grappa, net boven Bassaso.

De Italiaan Vincenzo Nibali, dit jaar winnaar van de Giro, en andere renners als Cadel Evans, Andy Schleck, Alejandro Valverde en Ivan Basso waren aanwezig op de voorstelling van het parcours.

Bekijk hier de voorstelling: