Grieks oud-minister schuldig aan witwassen
Een voormalige Griekse minister van Defensie, Akis Tsochadzopoulos. Foto: AP
Een voormalige Griekse minister van Defensie is maandag schuldig bevonden aan witwassen, na een proces dat vijf maanden duurde. Het vroegere socialistische zwaargewicht waste miljoenen euro’s aan smeergeld wit in een aanbesteding over de bouw van een onderzeeër, die aan een Duits consortium werd toegekend.

Akis Tsochadzopoulos (73), die samen met 16 anderen in het beklaagdenbankje zat, was minister van defensie van 1996 en 2001. Dinsdag wordt de strafmaat verwacht.

Volgens de aanklagers werd 160 miljoen euro smeergeld betaald, en gebruikten Tsohadzopoulos en zijn partners offshorebedrijven om het geld wit te wassen. Op witwassen staat een maximumstraf van 20 jaar. Tsochadzopoulos ontkent iets verkeerds gedaan te hebben.

‘Symbool voor corruptie’

Tsochadzopoulos was de afgelopen dertig jaar een belangrijke figuur in het Griekse openbare leven. Voor de Griekse publieke opinie is hij het symbool geworden van de corruptie van de politieke klasse, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de crisis in het land.

Samen met Tsochadzopoulos waren onder meer zijn vrouw, zijn Duitse ex-vrouw, dochter en oud-medewerkers aangeklaagd.

De vroegere minister was begin dit jaar al veroordeeld tot acht jaar gevangenis in een andere zaak, omdat hij gelogen had over zijn inkomsten. Zijn huis, langs Athenes meest prestigieuze straat aan de voet van de Akropolis, werd in beslag genomen en hij kreeg een boete van 520.000 euro.