Gekke dieethype: overdag veganist, 's avonds zondigen
Foto: SS
Veganistisch eten tot aan het diner en daarna op je bord scheppen wat je wilt? Het 'Vegan Before 6'-dieet is alweer een dieetrage die komt overgewaaid uit de States. Maar dan wel eentje met een leuk verhaal erachter.

Mark Bittman, toevallige ontdekker van het dieet, is culinair columnist voor The New York Times. Een job waarin diëten niet echt voor de hand ligt. De schrijver woog, na jaren van professionele restaurantbezoekjes, meer dan honderd kilo, zijn bloedsuikerspiegel was te hoog en ook zijn cholesterol mocht flink zakken.

Een dokter raadde hem aan om veganist te worden. Dat zag Bittman niet zitten. Of toch niet helemaal. Naar eigen zeggen wist hij dat hij niet genoeg discipline aan de dag zou kunnen leggen voor een strikt veganistisch dieet. Hij had er bovendien geen zin in en kon zo'n eetpatroon evenmin combineren met zijn job.

Daar paste de culinaire columnist een slimme mouw aan. Bittman werd wel degelijk veganist, maar slechts tot zes uur 's avonds. Tot dan eet hij alleen fruit, groenten, volkorenproducten, noten en zaden. Wit brood, rijst, pasta of dierlijke producten, alcohol en junk food mogen wel, maar pas vanaf het diner.

Bittman legt uit: 'Dat je volgens mijn dieet vanaf zes uur 's avonds mag eten wat je wil, daar schuilt geen wetenschappelijke verklaring achter. We zijn gewoon sneller geneigd om 's avonds te zondigen, en daarom mag dat in mijn dieet. Het dieet is gemakkelijk vol te houden, omdat je niet altijd even streng hoeft te zijn. Je hoeft slechts tot aan het diner discipline aan de dag te leggen, daarna mag je in principe eten wat je wilt.'

Of dat betekent dat je elke dag naar de frituur mag, wil Bittman niet gezegd hebben: 'Je lichaam vertelt je hoeveel je mag zondigen. Als je niet afvalt, heb je  te veel gezondigd.' Diëten met gezond verstand, dus.

Hij verloor met zijn zelfverzonnen dieet al zijn overtollige kilo's en deelt zijn wijsheid in het dieetboek 'VB6: Eat Vegan Before 6:00 to Lose Weight and Restore Your Health...For Good'.