‘Navo deed meer kwaad dan goed voor Afghanistan’
Foto: EPA

De Afghaanse president Hamid Karzaï heeft maandag opnieuw scherpe woorden gebruikt aan het adres van de Navo, die nog tot eind volgend jaar met gevechtstroepen actief blijft in het land.

Karzaï toont zich wel vaker scherp voor de buitenlandse troepenmacht in Afghanistan. “We willen absolute veiligheid, een klaar en duidelijk einde van het terrorisme”, zei hij maandag in een interview met de Britse zender BBC. Maar de Navo heeft “enorm veel lijden” veroorzaakt

zonder ook maar de minste “voordelen” op te leveren voor zijn

“onveilige” land.

In april 2014 zijn het opnieuw presidentsverkiezingen in Afghanistan. Karzaï mag volgens de grondwet geen derde mandaat meer aanvatten. Niettemin gaf hij in het interview zijn visie voor het volgende bestuur.

Daarin kan in zijn ogen een plaats zijn voor leden van de Taliban. “Het zijn Afghanen. Daar waar de Afghaanse president, de Afghaanse regering Taliban een regeringspost kan geven, zijn ze welkom”, zei hij. “Maar daar waar het Afghaanse volk mensen aanstelt, via verkiezingen, daar moeten ook de Taliban aan de verkiezingen deelnemen.”

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig