Labille: ‘Toch governanceprobleem bij Belgacom’
Foto: Photo News

Hoewel Michel Moll, voormalig voorzitter van het telecombedrijf Belgacom, volgens de raad van bestuur geen regels heeft overtreden, blijft er sprake van een governanceprobleem. Dat zegt minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille maandagavond.

Michel Moll, voormalig voorzitter van het telecombedrijf Belgacom, heeft geen regels overtreden toen hij zonder het te melden een consultancy-opdracht aanvaardde voor het Chinese Huawei. Zo oordeelt de raad van bestuur van het telecombedrijf. “Niets wijst erop dat het bedrijf schade zou hebben geleden of dat de belangen van Belgacom geschaad zouden zijn”, meldt het bedrijf.

Labille reageert enigszins anders. “Er blijft sprake van een governanceprobleem”, zegt hij. “De regels moeten door iedereen nauwgezet nageleefd worden, a fortiori door de bestuurders die aan het hoofd staan van de overheidsbedrijven”, stelt de minister duidelijk.

Labille wil dan ook de regels herzien die uitgevaardigd werden in de wet van 1991 en zo de aard en de reikwijdte van de onverenigbaarheden verduidelijken, om het goed bestuur binnen de overheidsbedrijven algemeen te versterken.

De minister laat ook weten bijzondere aandacht te zullen besteden aan de conclusies van het verslag dat het auditcomité van Belgacom zal opstellen over eventuele belangenconflicten bij vastgoedtransacties van huidig topman Didier Bellens.