Groen betwist bebossingscijfers Schauvliege
Foto: katrijn van giel

Onder milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) zijn er in Vlaanderen meer bomen gekapt dan er bos werd aangeplant. Dat zegt Vlaams parlementslid Dirk Peeters van oppositiepartij Groen. Hij reageert daarmee op de cijfers van de Boswijzer die minister Schauvliege maandag bekendmaakte.

Volgens de Boswijzer kwam er de voorbije twee jaar meer dan 8.000 ha bos bij in Vlaanderen. Groen-parlementslid Dirk Peeters betwist dat. “In de periode 2008-2011 werd voor meer dan 1.000 ha bos een kapvergunning uitgereikt, terwijl er amper 600 ha nieuw bos bij kwam, dat blijkt uit cijfers van de minister. De doelstelling van 10.000 ha nieuw bos, zoals in het regeerakkoord opgenomen, wordt helemaal niet bereikt”, zegt Peeters.

De cijfers van de Boswijzer worden gemaakt op basis van luchtfoto’s. “Bomen en struiken die op braakliggende terreinen groeien en grote tuinen in villawijken, worden op die manier ook tot bos gepromoveerd”, zegt Groen. “Het is best mogelijk dat er tussen 2010 en 2012 spontaan groene zones ontstaan. Maar deze kunnen even snel weer verdwijnen wanneer de betrokken terreinen in gebruik worden genomen of bebouwd”, zegt Peeters.

“Dat de minister de aangroei die ze meent vast te stellen als haar verdienste beschouwd, is pijnlijk gênant. Cijfers over de effectiviteit van haar bosbeleid laten immers net het omgekeerde zien: er worden meer kapvergunningen uitgereikt dan dat er bos werd aangeplant”, besluit Peeters.