‘Greenpeace-activisten worden gevangengehouden in mensonwaardige omstandigheden’
Foto: AFP

De omstandigheden waarin de dertig opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise in Rusland worden vastgehouden, zijn “mensonwaardig”. Dat heeft Sergej Goloebok, een advocaat van de milieuorganisatie, maandag verklaard tijdens een persconferentie in Moermansk.

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise werd op 19 september door Rusland geënterd nadat de opvarenden actie hadden gevoerd tegen een olieboorplatform van het Russische bedrijf Gazprom. De dertig opvarenden, 28 activisten en 2 journalisten, werden door de rechter in Moermansk in voorarrest gehouden en aangeklaagd voor piraterij. Daarop staat een maximumstraf van vijftien jaar.

Verschillende actievoerders hebben in de gevangenis “geen toegang tot drinkbaar water”, zo zegt hun advocaat. Nog volgens Goloebok worden de dertig opvarenden constant door camera’s in het oog gehouden, zelfs in de toiletten.

De raadsman klaagt ook aan dat sommige actievoerders gevangen worden gehouden in Apatity, op ongeveer 190 kilometer van Moermansk. Als ze naar de rechtbank in die laatste stad worden gevoerd, gebeurt dat in “onverwarmde celwagens”, zegt hij. “En niemand krijgt de gepaste medische zorgen”, klinkt het nog.

De situatie wordt bovendien nog bemoeilijkt doordat de meeste gevangengenomen actievoerders uit het buitenland komen. “Ze mogen niet met hun familieleden praten via de telefoon, want ze moeten een taal gebruiken die begrepen kan worden door het gevangenispersoneel.”

De opvarenden van de Arctic Sunrise kwamen uit achttien verschillende landen, waaronder ook de VS, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland.