Kussend Marokkaans koppel op Facebook vrijgelaten in afwachting van proces
De bewuste foto. Foto: Facebook

De twee Marokkaanse tieners die vorige week gearresteerd werden omdat ze op de sociaalnetwerksite Facebook een foto hadden gepost waarop ze elkaar aan het kussen zijn, zijn maandag weer vrijgelaten in afwachting van hun proces. Vrijdag zal hun zaak behandeld worden, melden gerechtelijke bronnen.

Het koppeltje van 14 en 15 jaar en een vriend die de foto trok, zaten vast in een jeugdinstelling in Nador, in het noordoosten van Marokko. Maandag werd hun vraag tot voorwaardelijke vrijlating ingewilligd. Vrijdag verschijnen ze voor de rechter wegens schending van de openbare zeden.

De drie jongeren werden gearresteerd na een klacht van een lokale vereniging. Volgens deze vereniging was de beruchte foto 'een aanslag op de opvoeding, op de Marokkaanse cultuur en op de gevoelens van de bevolking'.

Nadat het nieuws van hun arrestatie bekendraakte, werd Facebook bedolven onder de foto’s van kussende koppeltjes. Er verschenen ook oproepen tot het organiseren van een 'kiss-in' op woensdag in Mohammedia, een stadje tussen Rabat en Casablanca, en zondag voor het parlement in Rabat. Afgelopen zondag al werd al een dergelijke actie gehouden voor de Marokkaanse ambassade in Parijs.

Marokko staat bekend als een tolerant land op het vlak van religie, hoewel de bevolking zeer conservatief blijft.

Volgens het Marokkaanse strafwetboek riskeert iemand die de goede zeden verstoort twee jaar cel.