De Brusselse beurs heeft maandag het verlies kunnen beperken. Bij het begin van de handel zakte de Bel20-index onmiddellijk 1 procent weg om nadien geleidelijk te herstellen. Bij de slotbel stond de Brusselse sterindex op 2.807,80 punten, nog slechts 0,17 procent lager dan vrijdag.

De daling had vooral te maken met nervositeit onder de beleggers. Er is immers nog steeds geen uitzicht op een oplossing voor de crisis rond de Amerikaanse begroting en het schuldenplafond. Als die er niet komt voor 17 oktober, zullen de VS hun financiële verplichtingen niet meer kunnen nakomen. In afwachting van een oplossing blijven de niet-essentiële federale overheidsdiensten er alvast gesloten.

GDF Suez trok zich weinig aan van de moeilijkheden in de VS. Het aandeel werd 1,83 procent meer waard bij een slotkoers van 19,23 euro. Een eventuele verlaging van de btw op energie zou het concern goed uitkomen.

Ook Solvay trok mee aan de kar. De chemiegroep zag zijn koers 1,16 procent opveren tot 108,75 euro. Het concern neemt het Amerikaanse Chemlogics over voor 1,345 miljard dollar. Hiermee breidt het zijn productenportefeuille uit met chemische stoffen die toelaten om sneller olie en gas uit schalielagen te trekken, een sterk groeiende activiteit in de VS. Voor Credit Suisse was dat voldoende om het koersdoel op 125 euro te leggen.

Op de brede markt deed Sipef het goed. De plantageholding zag zijn koers 2,97 procent stijgen tot 51,98 euro. Samen met Ultra Oleum en BioSing richt ze een gemeenschappelijke onderneming in voor de ontwikkeling van hybride oliepalmen. Die zouden een veel hogere opbrengst geven dan de klassieke bomen.

Verliezers

Bij de verliezers viel Delhaize op. Het bedrijf ziet eind deze maand zijn Europese topman Stéfan Descheemaeker vertrekken. Eerder stapte ook al de Amerikaanse topman op. De vertrekken hebben te maken met de komst van Frans Muller als nieuwe algemeen directeur. Die wil de touwtjes veel meer zelf in handen houden. Van een opsplitsing van het bedrijf is dan ook geen sprake. Het aandeel van de grutter daalde 2,88 procent tot 45,86 euro.

Bij de kleinere waarden was IBA de pineut. De titel verloor 5,00 procent van zijn waarde om af te sluiten op 6,08 euro. De bestralingsspecialist heeft het weer aan de stok met zijn partner SK Capital. De Amerikanen eisen 17 miljoen euro van IBA voor een fout gelopen gemeenschappelijke onderneming. Deze zomer kwam de eis niet hoger dan 4,4 miljoen euro.