Twee Vlaamse kortfilms genomineerd voor European Film Awards

De kortfilms ‘Dood van een schaduw’ en ‘Houses With Small Windows’ zijn genomineerd in de kortfilmcompetitie van de European Film Awards (EFA). Dat heeft de European Film Academy bekendgemaakt.

In ‘Dood van een schaduw’ van regisseur Tom Van Avermaet speelt Matthias Schoenaerts de rol van Nathan Rijckx, een soldaat omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gevangen in een limbo tussen leven en dood verzamelt hij schaduwen in ruil voor een tweede kans op leven en liefde. Naast Matthias Schoenaerts maken ook Laura Verlinden, Peter Van Den Eede en Benjamin Ramon deel uit van de cast.

‘Houses With Small Windows’ van Vlaams-Koerdische regisseur Bülent Öztürk vertelt het verhaal van een eremoord in de landelijke Koerdische streek in het zuidoosten van Turkije. De 22-jarige Dilan bekoopt de verboden liefde tussen haar en een jongeman uit een naburig dorp met haar leven, door toedoen van haar eigen broers.

Naast de kortfilms dingen ook andere Belgische films mee naar de Europese filmprijzen. ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen is een van de 46 langspeelfilms die in aanmerking komen voor een award en dingt ook mee naar de publieksprijs. Daarnaast staat het Nederlandse ‘Borgman’ van Alex van Warmerdam met Jan Bijvoet, Jeroen Perceval, Tom Dewispelaere en Gene Bervoets op de lijst van 46.

In de categorie van de animatiefilms zijn twee Belgische coproducties genomineerd: ‘The Congress’ van Ari Folman en ‘Pinocchio’ van Enzo d’Alò.

De European Film Awards van regisseur worden uitgereikt op zaterdag 7 december in Berlijn.