Geen akkoord over relancemaatregelen
Foto: BELGA
Het kernkabinet is maandagavond even na 21 uur uiteengegaan zonder akkoord over de relancemaatregelen. Dinsdag om 15 uur wordt voortgewerkt rond de relancemaatregelen, werk en de competitiviteit. Een groot deel van de avond werd gepraat over een aanpassing van de wet van 1996 over de concurrentiekracht. Ook dat ligt dinsdag opnieuw op tafel.

De topministers werken al een tijd aan de begroting 2014 en een pakket relancemaatregelen. De begroting lijkt afgerond, maar over de relancemaatregelen verlopen de gesprekken reeds enkele dagen erg moeilijk.

De meeste vicepremiers verlieten de Wetstraat 16 langs de zijuitgang en ontliepen zo de pers. De overigen waren weinig van stof. Volgens Joëlle Milquet (cdH) is 90 procent van het werk afgerond. “Elke partij heeft blijkbaar zijn eigen probleem”, zei begrotingsminister Olivier Chastel (MR).

CD&V tegen btw-verlaging op elektriciteit

Vooral CD&V heeft het moeilijk met het sp.a-voorstel om de btw op elektriciteit tot 6 procent te verlagen. “We hebben andere oplossingen”, was de enige commentaar die Pieter De Crem (CD&V) voor het overleg kwijt wilde op vragen over de cijfers van het Planbureau waaruit blijkt dat de maatregel een 11.000 banen kunnen opleveren.

Open VLD en SP.A toonden zich voor het overleg vanmiddag ontgoocheld over de houding van CD&V. “Wie wint ermee om de belastingen niet te verlagen?”, vroeg Alexander De Croo (Open VLD) zich af. “Ik heb geen reden om aan de cijfers van het Planbureau te twijfelen”, voegde hij eraan toe.

Volgens Didier Reynders komt de btw-verlaging neer op een indexsprong volgend jaar. Beide liberalen stelden hun hoop in het overleg met de gewesten om nog bijkomende relancemaatregelen te nemen binnen enkele weken.

Ook Johan Vande Lanotte (SP.A) vond een doorschuiven van de discussie naar de gewesten een mogelijkheid. Er worden een aantal dingen foutief in de pers voorgesteld, waaruit af te leiden valt dat men geen beslissing wil nemen, aldus de sp.a’er die ook liever een groter pakket relancemaatregelen had gehad. “Men is niet bezig met competitiviteit, tenzij onder partijen”, zei hij schamper.

Dit weekend raakte nog bekend dat het Planbureau ook de opdracht kreeg om het schrappen van een betaalde vakantiedag te becijferen. Het oude CD&V-voorstel zou echter slechts voor 0,02 procent economische groei zorgen. De baten zouden vooral voor de overheid zijn, niet voor de competitiviteit, luidt het.

Het zag er lange tijd naar uit dat de regering slechts over een beperkt pakket relancemaatregelen een akkoord zou kunnen bereiken, maar uiteindelijk ging het kernkabinet zonder akkoord uit elkaar.