Malala roept op tot dialoog met taliban
Foto: AFP

De 16-jarige Malala Yousafzai heeft in een interview met de BBC verklaard dat gesprekken opstarten met de taliban de beste manier is om vrede te bereiken in Pakistan. Malala verklaarde ook dat ze politieke ambities heeft in haar thuisland. Ze gaf voor het eerst sinds de aanslag op haar leven, precies een jaar geleden, een diepte-interview.

In het interview bekende Malala haar politieke ambities. “Ik zal politiek actief zijn later. Ik wil de toekomst van mijn land veranderen en onderwijs verplicht maken”, aldus de 16-jarige die zich al sinds 2009, onder meer met een blog voor de BBC, inzet voor beter en toegankelijker onderwijs in het algemeen en het recht van meisjes op onderwijs in het bijzonder.

Precies een jaar geleden werd Malala op weg naar school in het hoofd geschoten. De taliban eisten de aanslag op. De tiener werd behandeld in het Verenigd Koninkrijk en verbleef vele maanden in het ziekenhuis. Nu woont ze met haar familie in Birmingham.

Over de taliban zei ze in het interview dat gesprekken noodzakelijk zijn om vrede te bereiken. “De taliban moeten hun wensen kenbaar maken via een dialoog”, aldus Malala. Verder zei ze nog dat “terroristen de islam misbruiken” en “bang zijn voor de kracht van onderwijs”.

Malala wordt door Time tot de 100 meest invloedrijke personen ter wereld gerekend en is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede die vrijdag wordt uitgereikt. Dinsdag verschijnt ook een boek waarin ze haar verhaal doet.

Lees meer bij BBC