Leuvense zonnewagen op zesde plaats na tweede dag World Solar Challenge
Foto: Punch Powertrain Solar Team

In de World Solar Challenge, het officieuze WK voor wagens op zonne-energie in Australië, staat het Punch Powertrain Solar Team, dat bestaat uit studenten van de Leuvense industriële hogeschool Groep T, met hun Indupol One ook na tweede dag op de zesde plaats.

Het Nuon Solar Team uit Delft leidt de race, op enkele minuten gevolgd door het Japanse Tokai-team dat de race in 2009 en 2011 won. Het Nuon Solar Team eindigde toen telkens tweede.

In het kader van deze tweejaarlijkse race moeten de 42 deelnemende studententeams uit meer dan 20 landen met een zelfgebouwde wagen op zonne-energie een afstand van meer dan 3.000 kilometer overbruggen, van het noordelijke Darwin tot het zuidelijke Adelaïde. Het Leuvense team doet met 22 andere teams mee in de ‘Challenge Class’. Verwacht wordt dat het eerste team donderdag of vrijdag de eindmeet haalt.

De twee teams die aan de leiding staan legden in totaal al 1.300 km af. Ze worden op 78 kilometer gevolgd door een team van het Nederlandse Twente, dat op zijn beurt 15 kilometer voorligt op Stanford University (VS). Verderop volgen Michigan University, het Belgische Punch Powertrain Solar Team en het Australische Arrow. I

De Leuvense wagen is 4,5 meter lang, 1,8 meter breed en 1,07 meter hoog, weegt 170 kilo en kan snelheden halen tot 130 kilometer per uur. Het prijskaartje van de wagen bedraagt 1,5 miljoen euro waarvan het grootste deel door bedrijven gesponsord wordt. Vlaanderen subsidieert voor 30.000 euro.

Het is al de vijfde keer dat een team van Groep T aan deze wedstrijd deelneemt. In 2011 werd een tiende plaats behaald.