Griekse economie klimt in 2014 uit recessie
Foto: EPA

Griekenland zal volgend jaar, na zes jaar van economische malaise, uit de recessie klimmen. De ontwerpbegroting van het land, die maandag werd voorgesteld, gaat uit van een economische groei van 0,6 procent volgend jaar. Dit jaar al zouden de Grieken opnieuw een primair overschot op de begroting boeken.

‘We verwachten dat er in 2014 een einde komt aan de recessie’, stelde de plaatsvervangend minister van Financiën, Christos Staikouras, maandag. ‘De opofferingen van het Griekse volk na een pijnlijke periode werpen hun vruchten af; de eerste tekenen van het einde van de crisis in 2014 zijn er.’

Dit jaar wordt in Griekenland wel nog een economische krimp verwacht van 4 procent van het bruto binnenlandse product (bbp). Het begrotingstekort zou, exclusief de herkapitalisatie van banken, uitkomen op 2,4 procent. Toch zou Griekenland dit jaar al voor het eerst in jaren opnieuw een primair overschot boeken.

Dat overschot, waarbij de bedragen die het land aan rente voor leningen moet betalen en betalingen aan sociale zekerheid buiten beschouwing blijven, zou uitkomen op 340 miljoen euro. Volgend jaar zou dat overschot oplopen tot 2,8 miljard euro.

Cruciaal voor onderhandelingen met trojka

Dat overschot is cruciaal voor Griekenland om onderhandelingen op te starten met de internationale schuldeisers (Europese Unie en Internationaal Monetair Fonds) over een verlichting van de schuld. Die zou in 2014 uitkomen op 319,4 miljard euro, of 174,5 procent van het bbp.

‘Voor de eerste keer is verwacht dat de schuld, in absolute waarde, zal dalen. Dat is vooral te danken aan de begrotingsoverschot, het verminderen van de uitgaven en het voortzetten van het privatiseringsprogramma’, aldus Staikouras.

De regering voorspelt voorts dat de werkloosheidsgraad in 2014 zal dalen naar 26 procent, tegen 27 procent dit jaar. De ontwerpbegroting, die werd besproken met de trojka, werd maandag ingediend in het parlement. Er zullen vermoedelijk nog amendementen worden toegevoegd voor de debatten over het definitieve ontwerp in november.