Een delegatie van de brandweer en Marc Gilbert, de voorzitter van de Franstalige brandweerfederatie FRCSPB, heeft maandag rond 16 uur het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet verlaten. Ze vinden de voorstellen onaanvaardbaar en willen doorgaan met de acties tot de finish.

Verschillende brandweerkorpsen hebben vanmiddag betoogd voor de ambtswoning van premier Elio Di Rupo in de Brusselse Lambermontstraat. De brandweerlieden zijn bang dat er geen extra financiering wordt voorzien voor hen bij de begrotingsbesprekingen.

De brandweer vroeg vorige week om 75 miljoen euro extra. Dat bedrag kan volgens hen worden opgehaald door een kleine verhoging van de brandverzekeringen.

De brandweerlui vroegen een onderhoud met premier Elio Di Rupo en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Het voorstel om samen te zitten met minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, wezen de brandweerlui af.

'Een ontmoeting met Milquet dient ons tot niks', legt Marc Gilbert van de Franstalige federatie van brandweerlieden uit. 'Ze kent het dossier uit haar hoofd. We willen ons standpunt voorleggen aan de rest van de regering.'

Na het overleg op het kabinet Milquet bleek dat de brandweerlui met hun acties willen doorgaan tot de finish.  We overwegen vanavond in Brussel te blijven. Al jaren nemen ze ons bij de neus, en dat is onaanvaardbaar geworden", zegt Gilbert.

De brandweer moet vanaf nu het koninklijk besluit van 2012 naleven "en kan pas uitrukken voor een interventie als we met tien zijn", zegt Gilbert. "We zitten in hetzelfde stadium als in 2004, na de ramp in Gellingen", vervolgt die. Ze overwegen stiptheidsacties en willen stations of luchthavens blokkeren.