Nieuwe problemen voor 4G in Brussel?
Brussels minister voor Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) Foto: DS

Brussel wil de stralingsnormen voor de uitrol van het snelle mobiele 4G-netwerk dan toch anders aanpakken dan eerder aangekondigd. Midden juli beloofde de Brusselse regering de strenge normen aan te passen om operatoren toch toe te laten in de hoofdstad een 4G-netwerk uit te bouwen. Dat lijkt nu opnieuw minder evident.

De nieuwe oplossing voor het 4G-probleem die Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) voorstelt, verschilt op cruciale vlakken van het plan dat midden juli werd aangekondigd door de Brusselse regering. Dat blijkt uit een ontwerptekst van Huytebroeck die De Tijd kon inkijken.

Door een bijzonder strenge Brusselse stralingsnorm was het voor operatoren onmogelijk om een 4G-netwerk in de hoofdstad uit te bouwen. Onder aanhoudende druk bereikte de Brusselse regering midden juli een akkoord over de versoepeling van de stralingsnorm. Volgens dat voorstel zouden operatoren in Brussel voortaan mogen uitzenden met een maximale straling van 3 volt per meter, voor alle technologieën afzonderlijk - 2G (telefonie), 3G (mobiel internet) en het snellere 4G.

In een nieuw voorstel van minister Huytebroeck zou er één 'stralingspot' komen voor alle technologieën samen, die maximaal 6 volt per meter mag bedragen. Die aanpassing, die het voor operatoren moeilijker maakt om een 4G-netwerk uit te baten in het hoofdstedelijk gewest, komt er ‘om juridische en technische redenen’, vangt De Tijd op bij het kabinet-Huytebroeck.