Achttien soldaten en agenten gedood bij aanslagen Egypte
Foto: AFP
Moslimextremisten hebben maandag achttien soldaten en agenten gedood in Egypte. Volgens medische bronnen zijn twaalf politieagenten omgekomen bij een aanslag met een bomauto voor het politiekantoor van de stad Al-Tur, in het zuiden van de Sinaï. Daarbij zijn ook 27 mensen gewond geraakt. Zes soldaten kwamen om bij een aanval in het noorden van Egypte.

Het is nog onduidelijk hoe de bomauto de plaats van de aanslag kon bereiken zonder doorzocht te worden, zegt een politieagent. De aanslag is nog niet opgeëist. Op het moment van de aanslag waren er meerdere officieren in het gebouw aanwezig voor een vergadering.

In het noorden van Egypte werd maandag een legerpatrouille onder vuur genomen nabij de stad Abu Suwair. Zes soldaten lieten het leven. Volgens veiligheidsdienst geraakten 35 andere soldaten gewond tijdens deze aanval.

Sinds september treedt het leger hard op tegen islamistische militanten in de Sinaï.

53 doden

Zondag kwam het in Caïro weer tot een bloedige confrontatie tussen de aanhangers van Morsi en de ordediensten, tijdens de viering van de veertigste verjaardag van de Jom Kipoeroorlog (6 oktober 1973).

Binnenlandse Zaken bevestigde dat er bij de rellen 53 doden zijn gevallen, allen burgers. Volgens de regering is het hoge dodenaantal volledig te wijten aan de Morsi-aanhangers. ‘De ordediensten hebben enkel gebruik gemaakt van traangas om de demonstranten in bedwang te houden’, zegt de woordvoerder van Binnenlandse Zaken maandag. Vierhonderd anderen werden gearresteerd.

De Moslimbroeders wijzen dan weer met een beschuldigende vinger naar de Egyptische regering. ‘Zij schoten om te doden’, zeggen zij.