Geert Hoste ontsteekt ‘Vlam voor de Vrijheid’ tegen Russisch regime
Foto: Filip De Smet

Cabaretier en ambassadeur van Amnesty International Geert Hoste heeft maandag de ‘Vlam voor de Vrijheid’ ontstoken aan de Russische ambassade in Brussel. Samen met zowat 20 activisten protesteerde hij daarmee tegen het repressieve beleid van president Poetin, die maandag jarig is. De vlam wordt virtueel doorgegeven via een petitie op de website flamesforrussia.com.

Amnesty International klaagt met boodschappen als ’mijn vlam voor bedreigde critici van het Poetin-regime’ en ‘mijn vlam voor holebi’s en transgenders’ het repressieve Russische beleid aan, dat tijdens Poetins derde ambtstermijn in wetten en regels gegoten werd. Die beperken de vrije meningsuiting in het land nog meer dan voordien.

Samen met een twintigtal activisten maakte Geert Hoste zijn standpunt duidelijk aan de Russische ambassade. ‘Als cabaretier hecht je veel waarde aan vrije meningsuiting’, zegt de Amnesty-ambassadeur. ‘In België kan ik vrijuit grappen maken over de politiek en het koningshuis maar dat kunnen veel mensen in Rusland niet. Daarom geef ik mijn vlam aan al wie verstrikt raakt in Poetins web.’

De vlam werd maandag aangestoken in België, maar ook in onder meer Frankrijk, Duitsland en Canada. Die dag is Poetin jarig en komt de olympische vlam ook aan in Moskou.

Online vertrekt de virtuele ‘Vlam voor de Vrijheid’, zodat elke persoon zijn eigen vlam naar Rusland kan sturen via de website flamesforrussia.com. Voor de start van de Olympische Winterspelen in Rusland worden alle verzamelde handtekeningen overhandigd aan de Russische autoriteiten.