Nobelprijs Geneeskunde voor Rothman, Schekman en Südhof
James Rothman, Randy Schekman en Thomas Südhof. Foto: rr

De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar drie wetenschappers die in de VS werken. Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar het transportsysteem binnen cellen. Dat heeft het Zweedse Karolinka-instituut maandag meegedeeld.

Het gaat om twee Amerikanen James E. Rothman en Randy W. Schekman, en de Duitser Thomas C. Südhof. Rothman is professor in de cellulaire biologie en de chemie, Schekman onderwijst biologie en Südhof geneeskunde. Ze hebben onafhankelijk van elkaar gewerkt.

Transport

De drie wetenschappers, verbonden aan de Amerikaanse universiteiten van Yale (Rothman), Berkeley (Schekman) en Stanford (Südhof), achterhaalden het systeem achter het transport in een cel, hoe 'moleculen naar de juiste plaats in de cel op het juiste moment getransporteerd worden', aldus het Nobelprijscomité. 'Elke cel is een fabriek die moleculen produceert en exporteert', aldus de jury.

Op Twitter meldt het Comité dat Rothman en Schekman op de hoogte gesteld zijn. Om 12.15 uur, goed drie kwartier na de bekendmaking, hadden ze Südhof nog niet kunnen bereiken. Het trio volgt de Japanse dokter en onderzoeker Shinya Yamanaka en de Britse bioloog John Gurdon op.

Literatuur

Het Nobelprijscomité heeft voorts aangekondigd dat de Nobelprijs voor de Literatuur donderdag wordt bekendgemaakt in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

De Nobelprijs voor geneeskunde is de eerste in de rij Nobelprijzen die dit jaar wordt toegekend. De komende dagen volgen die voor Natuurkunde, Scheikunde, Literatuur, Vrede en Economie.