Kerry over Iraans kernprogramma: ‘Niet enkel woorden, maar daden’
Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Foto: AFP

De Verenigde Staten verwachten dat Iran met nieuwe voorstellen komt om het Westen ervan te overtuigen dat hun kernprogramma vreedzaam is. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maandag gezegd in de marge van een Apec-top op het Indonesische eiland Bali.

Met de uitspraak legt de Amerikaanse buitenlandminister de bal in het kamp van Teheran, enkele dagen voor in Genève de gesprekken over het kernprogramma hervatten.

Volgens Kerry heeft Iran nog geen volledig antwoord gegeven op het voorstel dat de groep van zes landen (China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten) in februari formuleerde in gesprekken over het Iraanse kernprogramma in Kazakhstan.

Kerry zei tijdens een persconferentie met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov dat hij ‘aangemoedigd’ is door de aanpak van de nieuwe Iraanse president, die zich onderscheidt van zijn zeer conservatieve voorganger Mahmoud Ahmadinejad.

Voor de algemene vergadering van de VN sprak hij verzoenende woorden, en hij voerde, voor het eerst in meer dan 30 jaar, een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega. ‘Maar het zijn niet enkel de woorden die een verschil maken, maar vooral de daden’, aldus nog Kerry.

Iran ontkent de westerse beschuldigingen dat het werkt aan een kernwapen, en blijft herhalen dat het nucleair programma enkel dient voor energie en medische doeleinden.