Nieuwe coalitie Turnhout zonder N-VA staat al klaar
Eric Vos (TIM) wordt de nieuwe burgemeester. Foto: wlt
Vier partijen – TIM, CD&V, SP.A en Groen – hebben een principeakkoord gesloten om de komende vijf jaar Turnhout te besturen. De nieuwe coalitie wil zo snel mogelijk aan de slag, staat in een persbericht.

Turnhout werd bestuurd door een coalitie van N-VA, CD&V en SP.A. Maar door interne onenigheid bij de N-VA beschikte het bestuur niet meer over een meerderheid in de gemeenteraad. De Antwerpse gouverneur Cathy Berx probeerde te bemiddelen, maar dat leverde niet het gewenste resultaat op.

Vanmorgen liet minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois weten dat de bemiddelingsopdracht van Berx mislukt was. Meteen lag de baan open naar een nieuwe coalitie, zonder de N-VA.

Tijd dringt

En die nieuwe coalitie laat er geen gras over groeien. De vier partijen hadden de voorbije dagen al een akkoord bereikt, maar hebben tot na de beslissing van Geert Bourgeois gewacht om er mee naar buiten te komen.

'De tijd dringt, want de uitdagingen waarvoor Turnhout staat zijn enorm', luidt het vanmiddag in een gezamenlijk persbericht. 'De nieuwe meerderheid wil dan ook een snelle doorstart maken om de begroting tijdig in te dienen bij de Vlaamse regering. De besparingsoperatie van minimaal 50 miljoen euro is van die orde dat enkel een eendrachtig en ervaren college ze tot een goed einde kan brengen. Er wordt ook gewerkt aan een ambitieus, maar realistisch bestuursakkoord dat Turnhout herbevestigt als de centrumstad van de Kempen.'

Eric Vos (TIM) zal worden voorgedragen als burgemeester. Ook Luc Debondt wordt schepen voor TIM. CD&V behoudt het voorzitterschap van het OCMW voor Luc Op de Beeck en levert met Francis Stijnen en Luc Hermans twee ervaren schepenen. Bij SP.A blijven Peter Segers en Hannes Anaf op post. Voor Groen worden Astrid Wittebolle en Marc Boogers schepen.