Uefa wil Brazilië en Argentinië laten deelnemen aan EK
Platini denkt eraan het EK verder uit te breiden Foto: AFP

De UEFA denkt eraan het Europees Kampioenschap in 2020, dat gespeeld wordt in verschillende Europese hoofdsteden, om te vormen tot een rivaal voor het Wereldkampioenschap. Dat meldt de Britse krant The Independent.

Het ‘nieuwe’ EK zou nationale ploegen van buiten Europa kunnen uitnodigen om te spelen tegen de Europese teams. Het idee onderlijnt nog maar eens de moeilijke relatie tussen de UEFA van Michel Platini en de FIFA van Sepp Blatter. Brazilië, Argentinië, Mexico en Japan zouden gevraagd kunnen worden om mee te dingen naar de titel van het prestigieuze toernooi.

Copa America

De plannen staan nog in de beginfase, maar een bron dicht bij Uefa-voorzitter Platini bevestigde het bestaan van dit idee. ‘Het idee staat nog in de kinderschoenen, maar het is zeker levensvatbaar. De Zuid-Amerikanen nodigen al jaren buitenlandse nationale elftallen uit om deel te nemen aan de Copa America, dus waarom zou dit niet kunnen in Europa?’ Sinds 1993 nemen de VS, Mexico en Costa Rica geregeld deel aan de Copa America.

Machtstrijd

Een beslissing werd al genomen om het toegelaten aantal landen voor het EK in 2016 in Frankrijk op te trekken naar 24. Dat zijn er acht meer dan op het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Aan een WK nemen in totaal 32 teams deel. ‘De FIFA denkt er zelfs aan om het aantal Europese teams op het WK (13 van de 32 landen, red.) terug te dringen’, aldus de adviseur van Platini in The Independent. Dat zou er nogmaals op wijzen dat er achter de schermen een grote machtstrijd plaatsvindt tussen Blatter en Platini.

Platini verraste de wereld vorig jaar met het bericht dat het EK in 2020 wordt gespeeld in 13 verschillende Europese steden. Dat was al een grote stijlbreuk met het verleden. Het wordt afwachten of Platini nu twee keer op korte tijd het concept van het EK aanpast. De UEFA ontkende de berichten alvast met klem.