Kerry: Amerikaanse aanval op al-Shabaab was ‘nodig en legaal’
Foto: REUTERS

De Verenigde Staten doen ‘alles wat in hun macht ligt en wat nodig en legaal’ is om de terroristische dreiging een halt toe te roepen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, maandag gezegd in de marge van een Aziatische top in Indonesië.

Bij nieuwe acties in die strijd, afgelopen weekend in Libië en Somalië, slaagden de VS erin een al tien jaar gezochte topterrorist op te pakken in Libië. Dat land heeft het over een ‘ontvoering’. Libische media melden maandag wel dat ook verschillende Libiërs deelnamen aan de actie.

Kerry wou niet meegeven of Tripoli al dan niet op de hoogte was. ‘We hebben niet de gewoonte in detail te treden over onze gesprekken met buitenlandse regeringen over zulke operaties’, aldus Kerry tijdens een persconferentie met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

Libië heeft Washington al om ‘uitleg’ gevraagd over de raid. Abou Anas, die op de FBI-lijst stond van de meest gezochte personen, is volgens The New York Times overgebracht naar een oorlogsschip van de Amerikaanse marine. Daar zou hij ondervraagd worden.

De man was lid van een radicale islamistische factie in Libië en vervoegde dan Al Qaida. De Verenigde Staten zochten hem voor zijn rol in de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia in 1998. Daar kwamen meer dan 200 mensen om.

Somalië heeft intussen al bevestigd dat het ‘met buitenlandse partners samenwerkt in de strijd tegen terrorisme’.