Kerry: ‘Erkenning voor goede start Assad-regime’
Sergej Lavrov (l) en John Kerry Foto: EPA

Het Syrische regime verdient een pluim voor de snelle start die het maakte met de vernietiging van de chemische wapens. Dat vindt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Hij maakte ook afspraken met zijn Russische ambtsgenoot Lavrov over een nieuwe vredesconferentie.

‘Ik vind dat het regime van Assad erkenning mag krijgen omdat het zo snel gedaan heeft wat het gevraagd was. Dat is een goede start en we hopen dat het zo verder gaat’, zei Kerry maandag in Bali, waar hij een top van de Apec-landen bijwoonde. Kerry noemde de vernietiging van chemische wapens ook ‘een uitstekend voorbeeld voor internationale samenwerking’.

Nadat een aanval met chemische wapens in een buitenwijk van Damascus eind augustus honderden doden eiste, dreigden de Verenigde Staten met een militaire interventie. Na tussenkomst van de Russen werd echter op het laatste moment een resolutie goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad, waarin het Assad-regime beloofde de chemische wapens te vernietigen.

Syrië begon zondag onder toezicht van internationale experts aan het vernietigen van zijn naar schatting 1.000 chemische wapens. Midden 2014 zou die operatie geklaard moeten zijn.

‘Vredesconferentie in november’

Kerry besprak de Syrische kwestie op Bali met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. De twee ministers van Buitenlandse Zaken spraken af om midden november de internationale vredesconferentie over Syrië - Genève 2 genaamd - te organiseren. Die conferentie werd al een aantal keer uitgesteld. ‘We hebben een akkoord gesloten over de maatregelen die genomen moeten worden om de deelname van regering en oppositie te verzekeren’, aldus Kerry.