Janssen-Cilag, het onderdel van Janssen Pharmaceutica dat instaat voor de verkoop, zou 31 van de 186 jobs willen schrappen. Dat meldt BBTK Kempen, in naam van het gemeenschappelijk vakbondsfront, en is bevestigd door het bedrijf.

‘Veranderingen in de markt’ zouden aan de basis van de herstructurering liggen. ‘De vakbonden hebben in verschillende vergaderingen geprobeerd om tot een oplossing te komen, zonder dat er gedwongen ontslagen dienen te vallen, maar tevergeefs,’ klinkt het. Volgens het bedrijf ligt het echter aan de bonden zelf dat de gesprekken zijn vastgelopen.

De socialistische bediendebond BBTK vindt het overigens ‘eigenaardig’ dat de ontslagen voornamelijk werknemers uit de kernafdelingen zoals verkoop en marketing treffen, alsook dat ‘bijna de helft van de geviseerden werknemers zijn die hun nek uitgestoken hebben bij de sociale verkiezingen’. ‘Het is niet denkbeeldig dat het aantal ontslagen zo bepaald is dat er een maximum aantal mensen van de vakbonden kunnen ontslagen worden’, stelt de vakbond.

Volgens het bedrijf liggen de zaken net iets anders. De onderhandelingen blokkeerden volgens de directie op het principe van de bonden om geen beschermd personeel te ontslaan. “We konden voorlopig enkel een voorstel doen rond begeleidingsmaatregelen zoals vrijwilligheid van vertrek en een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, maar toen stopten de besprekingen door het vakbondsprincipe.”

Het bedrijf stelt dat de regel om geen afgevaardigden te ontslaan, niet haalbaar was. “Van de 31 werknemers zijn er 21 ontslagen binnen de groep productspecialisten van 48 mensen. Binnen de groep is de helft beschermd. Als we beschermden niet zouden mogen ontslaan, dan zouden we alle niet-beschermden moeten ontslaan,”

De procedure tot collectief ontslag werd al op 31 mei ingediend, maar werd pas maandag door de bonden bekendgemaakt nadat de procedure afgelopen vrijdag bij een verzoeningspoging vastliep.