Op de Oude Vaartplaats in Antwerpen is maandagmiddag een bezinningsmoment gehouden voor de 18-jarige jongen die daar afgelopen weekend is doodgestoken. Enkele honderden medeleerlingen hielden een stille optocht en legden op de plaats van het drama een witte roos neer.

De leerlingen van de Sint-Ludgardisschool kregen geen dag vrijaf, maar mochten zelf een keuze maken uit een aantal bezinningsactiveiten. Na het middagmaal trokken de leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar in stilte richting de Oude Vaartplaats.

Daar vond een ingetogen maar voor heel wat jongeren bijzonder emotioneel herdenkingsmoment plaats. Ook zondag waren al tientallen leerlingen en leerkrachten naar de plaats van het misdrijf getrokken om er bloemen neer te leggen.

‘Onze school is in rouw vandaag’, zei directeur Herman Vercammen eerder aan Radio 1. ‘We zijn het slachtoffer geworden van zinloos, onrechtvaardig geweld.’ Het Sint-Lutgardisinstituut heeft een rouwruimte ingericht waar leerlingen van de hoogste jaren opgevangen worden. ‘Er liggen foto’s van Gregory en er is een rouwregister dat de leerlingen kunnen tekenen’, zegt directeur Vercammen.

Stomdronken dader opgepakt

Gregory Bluj werd zaterdagavond neergestoken toen hij een dronken man probeerde te helpen. ‘Je bent gewond aan je hoofd. Ga naar een ziekenhuis om je te laten verzorgen‘, zei hij tegen 49-jarige Rudi F. toen die stomdronken een café probeerde binnen te gaan. Enkele ogenblikken later haalde de man een mes boven en stak Gregory in zijn buik. De jongeman stierf drie kwartier later.

De dader werd meteen opgepakt, maar was volgens het parkt te dronken om verhoord te worden. Eens hij nuchter was, ontkende hij zijn betrokkenheid bij de feiten niet. De man is aangehouden en wordt beticht van moord.