Op het Nederlandse schip dat tijdens de nacht van zondag op maandag gezonken is in de Noordzee zaten geen Belgen. Twee opvarenden van Kaapverdische nationaliteit zijn gered, twee Filipijnen en een Indonesiër zijn nog vermist.

Dat werd maandag vernomen van Hendrik Van de Velde, de woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.

Het schip met vijf inzittenden zonk op ongeveer 40 kilometer van het Noord-Nederlandse Den Helder, na een aanvaring met een vissersschip.De aanvaring gebeurde in de nacht van zondag op maandag rond 2.30 uur. Sindsdien zoeken marineduikers, schepen, helikopters en een vliegtuig naar de drie vermisten.

De hoop is dat de drie vermisten niet met het schip ten onder zijn gegaan, maar in het water zijn beland. 'Het weer is goed, het zicht is goed. Als je al zo lang aan het zoeken bent, had je ze al kunnen aantreffen. De kans dat ze boven water worden gevonden, wordt steeds kleiner', aldus een woordvoerder van de Nederlandse kustwacht. Duikers zullen in de loop van de dag het wrak onderzoeken.

De opvarenden droegen een reddingsvest en een overlevingspak, dat van nek tot enkel waterdicht is en ervoor zorgt dat iemand blijft drijven. 'Je kunt het daarmee wel een halve dag volhouden in het water, met een goede conditie nog wel langer', klinkt het bij de kustwacht. 'Als deze mensen in het water zijn terechtgekomen, is er een reële kans dat ze het overleven.'

De vijf voeren op een zogeheten guard vessel, een klein schip dat bij werkzaamheden in de buurt van boorplatforms de uitkijk moet houden. Het is nog niet duidelijk hoe de botsing is kunnen gebeuren.