‘Taaltest geïnspireerd door een bekrompen vorm van Vlaams nationalisme’
Foto: Lisa Van Damme

De regeling rond de taaltest voor professoren die in een vreemde taal willen doceren is 'geïnspireerd door een bekrompen vorm van Vlaams nationalisme, met nauwelijks verborgen vijandigheid tegen de academische wereld.'

Dat zegt fysicaprofessor Frederik Denef, de enige professor aan de KU Leuven die weigert om de door de overheid verplichte Engelse taaltest voor professoren af te leggen, in het studentenblad Veto. Denef woonde nochtans tien jaar in de VS, en gaf drie jaar les aan Columbia University en vier jaar aan het prestigieuze Harvard.

‘Haalt kwaliteit onderwijs naar beneden’

'Ik weiger deel te nemen aan zo’n farce', aldus de professor. 'De test verhindert internationalisering en ze haalt de kwaliteit van het onderwijs naar beneden. Ze versterkt de cultuur van wantrouwen en bureaucratie die meer en meer begint te heersen.' Het zijn de studenten die volgens Denef via evaluaties moeten oordelen over het Engels van hun professor.

'De Duitser Albert Einstein werkte in de VS. Hij kende het Engels niet goed, hij was dyslectisch en kon niet goed spellen. Door de taaltest zou Einstein vandaag geen professor kunnen worden aan een Vlaamse universiteit', aldus nog Denef.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in