Loon omstreden FSMA-topman beperkt tot 290.000 euro
Jean-Paul Servais wou dit weekend niet reageren op de geplande beperking van zijn loon. Foto: Dieter Telemans
De federale regering gaat het loon van Jean-Paul Servais, de omstreden topman van de financiële toezichthouder FSMA, verlagen van 420.000 tot 290.000 euro. Bij de oppositie waren daarover vorige week grote twijfels gerezen.

Valt het jaarloon van Jean-Paul Servais, de baas van de financiële toezichthouder FSMA, onder het nieuwe loonplafond voor overheidsmanagers of niet? Bij de federale oppositiepartijen waren daarover vorige week plots grote twijfels gerezen door de verklaringen van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) in de kamercommissie Financiën.

De minister meldde volgens het verslag dat het huidige loon van Servais, die felle kritiek kreeg op het feit dat hij de bankencrisis in 2008 niet tijdig zag aankomen, 420.000 euro bedraagt.

Een bedrag dat volgens de minister ‘historisch zo gegroeid is omdat dat bedrag systematisch wordt afgestemd op het loon van de vice-gouverneur van de Nationale Bank (NBB)’. Over de geplande verlaging van het loon van Servais tot 290.000 euro, werd toen nog met geen woord gerept.

In regeringskringen viel men dit weekend echter uit de lucht en was er sprake van een communicatiestoornis. Zowel minister van Financiën Koen Geens (CD&V) als vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) benadrukte dat het kernkabinet van meet af aan had beslist om het loon van FSMA-topman Servais bij zijn nieuwe benoeming te beperken tot 290.000 euro.

Het loon van Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, blijft wel buiten schot. ‘De Nationale Bank is een onafhankelijk orgaan, waarover de regering niets te zeggen heeft. De regentenraad bepaalt daar de lonen’, luidt het in regeringskringen.