Modrikamen eist 5,1 miljard euro van BNP Paribas
Foto: BELGA

Namens bijna 1.200 gedupeerde Fortis-aandeelhouders eist advocaat Mischaël Modrikamen dat de Franse groep BNP Paribas 5,1 miljard euro schadevergoeding betaalt aan Ageas (ex-Fortis) voor de ontmanteling van de groep. Dat schrijft De Tijd.

Het gaat om 3,3 miljard voor de volgens hem te goedkope overname van Fortis Bank door de Fransen en 1,8 miljard voor de verkoop van de Nederlandse verzekeraar. Modrikamen claimt ook 7 euro per aandeel (voor de omgekeerde splitsing van het aandeel) van Ageas zelf.

Als BNP Paribas veroordeeld wordt, treft dat ook de Belgische staat. Door de Fortis-deal is die met 10,3 procent de grootste aandeelhouder van de groep.

Advocaat Modrikamen was in 2008 de gangmaker van de strijd tegen de door de overheid opgelegde ontmanteling van bankverzekeraar Fortis. Hij wist via het Brussels hof van beroep in kort geding te bekomen dat de aandeelhouders zich moesten uitspreken over de ontmanteling van Fortis.

Ook vorig jaar zette Modrikamen een procedure in tegen BNP Paribas om schadevergoeding te verkrijgen. Modrikamen vroeg in een aparte procedure 7,5 euro per aandeel.