Beke doet deur dicht voor N-VA
Wouter Beke Foto: Bart Dewaele

‘Na de verkiezingen van 25 mei gaan we de vorming van een regering niet afhankelijk maken van een staatshervorming.’ Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in een gesprek met Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Een uitspraak die lijnrecht ingaat tegen N-VA-voorzitter Bart De Wever, die dat net wél wil.

De Wever zette enkele weken geleden, na enkele onduidelijke boodschappen van partijgenoot Sigfried Bracke, de puntjes op de i: vóór het aantreden van een ‘sociaal-economische noodregering’ na de verkiezingen van volgend jaar eist hij harde garanties voor het uitwerken van een confederaal plan.

Wouter Beke is niet overtuigd van die aanpak. Een zevende staatshervorming moet volgens hem geen onderdeel worden van regeringsonderhandelingen. ‘De formatie moet over het sociaal-economische gaan. De vorming van een nieuwe regering mag niet afhankelijk worden gemaakt van een nieuwe staatshervorming. Daar is trouwens een tweederdemeerderheid voor nodig. Dat op zich alleen zou de onderhandelingen al moeilijker maken.’

Een uitspraak waarmee hij de deur dichtslaat voor de N-VA. Beke laat ook verstaan dat hij geen ministeriële ambities koestert. ‘Indien ik die had, dan was ik in december 2011 vicepremier geworden’, aldus de huidige CD&V-voorzitter, die ook de enige kandidaat is om zichzelf op te volgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in