De favoriete aandelen van Jacques Berghmans
Jacques Berghmans Foto: rr
Jacques Berghmans van Treetop Asset Management ziet enorme beleggingskansen, vooral bij bedrijven die goed naar de opkomende markten kijken.Hij gaat tevens op zoek naar bedrijven die nieuwe globale investeringsthema’s vertegenwoordigen die kunnen leiden tot belangrijke economische veranderingen.

De opkomst van de middenklasse in de opkomende markten biedt enorme opportuniteiten aan heel wat bedrijven. Het komt erop aan te ontdekken welke bedrijven goed gepositioneerd zijn om daar op in te spelen.

1. Alimentation Couche Tard (Canada)

Couche Tard is één van de grootste uitbaters van convenience stores met meer dan 13.000 winkels. Het bedrijf haalt het gros van de omzet in Noord-Amerika met 6200 winkels, en in Scandinavië en de Baltische Staten met 2300 winkels, (aankocht in 2012 van Statoil Oil & Retail). De beurskoers is de laatste 18 jaar met een factor van 140 vermenigvuldigd. Couche Tard consolideert en reogarniseert een sector die inefficient beheerd wordt en die sterk versnipperd is.

Het bedrijf heeft een hoge rendabiliteit met een ROE (rendement op eigen vermogen) van 25% en een hoge free cash flow van 7,5% (t.o.v. de beurscapitalisatie).Deze sector heeft enorme groeimogelijkheden door de consolidatie in een markt waar de grote petroleum concerns zich willen focussen op hun core business.

2. Alliance Data Systems (USA)

Alliance Data combineert 3 verschillende activiteiten; getrouwheidskaarten, direct marketing en kredietkaarten. Zij zijn marktleider in de VS (40% marktaandeel)
Sinds de beursintroductie in 2001 staat de koers 17 keer hoger. De sector is in volle ontwikkeling met de uitbreiding van de luxemerken en van e-commerce.
ADS heeft een hoge free cash flow van 9,5% (t.o.v. de beurskapitalisatie).

3. United Rentals (USA)

United Rentals Inc. is de grootste materiaalverhuurder ter wereld, met een netwerk van 830 huurlocaties in 49 Amerikaanse staten en 10 Canadese provincies. Zij hebben een marktaandeel van 15% en hun klanten komen voor 50% uit de bouwsector en voor 50% uit de industrie.

Een enorme groeisector, sterk gefragmenteerd, waarvan de belangrijkste concurrent 3 keer kleiner is. Mogelijkheid tot consolidatie en ontwikkeling in een niche met hoge marges. Hoge rendabiliteit met een ROE van 24,8% en een hoge free cash flow van 8,2% (t.o.v. de beurscapitalisatie) .

4. Regus (Europa)

Regus is in 1989 in Brussel begonnen met de opening van een eerse business centre en is ondertussen de grootste leverancier van flexibele werkplekoplossingen ter wereld. Zij verhuren volledig uitgeruste kantoren, virtuele kantoren, vergaderruimten en business lounges, beschikbaar per uur, per dag of per maand. Regus heeft een marktaandeel van 15% en is 15 x groter dan zijn grootste concurrent. Het bedrijf is in 99 landen aanwezig in bijna 600 steden en heeft meer dan 1500 centres, die tegen eind 2014 zouden moeten uitgebreid worden tot 2000. De omzetverdeling van Regus is 40% in de VS, 15% VK, 25% in de EG en 15% in Azië.

65% van de klanten zijn kleine ondernemingen van minder dan 5 werknemers.
Groeisector: er is een structurele verschuiving en steeds grotere vraag naar een meer flexibele manier van werken, dit biedt enorme opportunitieten voor het businessmodel van Regus. Het bedrijf zit in een fase van belangrijke investeringen. Verwachte free cash flow t.o.v. de beurscapitalisatie van 15% binnen 3 jaar.

5. Tata Motors (India)

Tata Motors is de grootste Indische autobouwer. Sinds de overname van Jaguar (10% )en Land Rover (80%), vertegenwoordigen deze 2 merken 90% van de waarde van het bedrijf.
50% van de winsten worden op de Chinese markt gerealiseerd.
Land Rover is marktleider (12% van de markt) van de SUV voertuigen en kent een ongelooflijke ontwikkeling dankzij de kwaliteit en het succes van zijn nieuw gamma modellen.

Jaguar knoopt terug aan met het succes en voorziet een verdere ontwikkeling mede dankzij de introductie van een luxewagen in het middenklasse segment. JLR voorziet een verhoging van de productiecapaciteit van 70% in de 3 komende jaren. Hoge rendabiliteit met een ROE van 28%, P/E van 7 voor 2014, geschatte winstgroei van 18%


Jacques Berghmans is beheerder/stichter van TreeTop Asset Management, een Belgische onafhankelijke vermogensbeheerder met 1,6 miljard € onder beheer. Samen met Hubert d’Ansembourg beheert hij al 25 jaar een fonds van converteerbare obligaties, TreeTop Convertible International.