Vo Nguyen Giap, de Vietnamese generaal die overwinningen tegen Frankrijk en de VS uitwerkte, is overleden. Dat heeft zijn familie meegedeeld. Giap werd 102 jaar oud.

De generaal is een van Vietnams beroemdste personen uit de twintigste eeuw. Sommige historci plaatsen hem tussen militaire meesterbreinen zoals Montgomery, Rommel en MacArthur.

De overwinning op de Franse troepen in Dien Bien Phu in 1954 maakte van generaal Giap de eerste legeraanvoerder die een grote westerse macht versloeg in Azië. Hij wordt ook gezien als het meesterbrein achter het Tet-offensief tegen de Amerikaanse troepen in 1968. Die aanval was een van de factoren die tot de Amerikaanse terugtrekking hebben geleid.

In 2004 verklaarde de generaal in een interview dat de onafhankelijkheidsstrijd van Vietnam een ‘overwinning voor alle gekoloniseerde landen ter wereld’ was. Zijn tegenstanders zeiden dat Giap succesvol was mede omdat hij bereid was om grote verliezen te lijden voor een overwinning.

Vrijdagavond stierf hij nadat hij enkele jaren in een militair hospitaal in Hanoi had verbleven. Giap werd op 25 augustus 1911 geboren en was een goede vriend van president Ho Chi Minh.