Gegevens van 2,9 miljoen klanten gestolen bij Adobe
Foto: EPA

Hackers zijn er in geslaagd in te breken bij softwarebedrijf Adobe. Ze maakten persoonlijke gegevens van 2,9 miljoen klanten buit, samen met de broncode van enkele softwarepakketten zoals Acrobat en ColdFusion.

Dat heeft het softwarebedrijf zelf toegegeven. Brad Arkin, bij Adobe verantwoordelijk voor de veiligheid, schrijft in een blogpost dat de cybercriminelen persoonlijke gegevens hebben bemachtigd van 2,9 miljoen klanten, waaronder versleutelde wachtwoorden. ‘We betreuren ten zeerste dat dit is kunnen gebeuren’, zegt Arkin.

Adobe is een van de grootste softwarebedrijven en is vooral bekend van grafische ontwerpsoftware zoals Photoshop, Illustrator, en van de populaire PDF-maker Acrobat.

Klanten wiens gegevens gecompromitteerd zijn, zullen van Adobe een mail krijgen om hun wachtwoord te resetten. Volgens Arkin kregen de hackers geen toegang tot de kredietkaartgegevens van Adobe-klanten.

Een bijkomend probleem is dat de hackers ook de broncode van enkele softwarepakketten waaronder Acrobat en ColdFusion hebben buitgemaakt. Dat zet de deur open voor cyberaanvallen tegen gebruikers van deze software - met de broncode in hun bezit kunnen potentiële aanvallers makkelijker eventuele zwakheden in de software blootleggen. Maar daar ziet Adobe voorlopig geen probleem. ‘We hebben momenteel geen weet van een verhoogd risico voor gebruikers van deze software als gevolg van dit incident’, zegt Adobe-topman Arkin daarover.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig