Nizar Trabelsi uitgeleverd aan de VS
Nizar Trabelsi. Foto: Belga
De veroordeelde terrorist Nizar Trabelsi is uitgeleverd aan de VS. Dat werd door bronnen binnen Justitie aan de Standaard bevestigd. Trabelsi werd op het vliegtuig naar de VS gezet. België kreeg de garantie van de VS dat hij niet tot de doodstraf zal veroordeeld worden, heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom intussen gezegd.

Nizar Trabelsi, een Tunesiër die ooit profvoetballer was in Duitsland, werd in ons land in 2003 tot tien jaar cel veroordeeld omdat hij een aanslag wilde plegen op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Trabelsi bekende die feiten op de rechtbank.

De VS vroegen in 2007 zijn uitlevering omdat hij volgens hen ook 'moorden tegen Amerikaanse staatsburgers buiten de VS' had gepland. Die uitlevering sleepte aan omdat Trabelsi allerhande procedures inspande om niet uitgeleverd te worden.  

In juni 2012 had Trabelsi de straf van tien jaar die de rechtbank hem had opgelegd -voorhechtenis inbegrepen - volledig uitgezeten met daarbovenop nog eens een straf van 6 maanden die hij kreeg wegens slagen en verwondingen aan een cipier. Sinds dat moment zat Trabelsi in zogenaamde uitleveringsdetentie.

De Raad van State besliste recent, op 23 september, dat er geen onwettigheden zaten in de vraag tot uitlevering van de VS. Daarmee was het laatste Belgische juridische bezwaar tegen de uitlevering uit de weg geruimd.

Geen doodstraf

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) bevestigt de uitlevering. 'Naar aanleiding van het arrest van de Raad van State van 23 september 2013, dat het uitleveringsbesluit van Nizar Trabelsi naar de Verenigde Staten bevestigt, is de betrokkene donderdag effectief uitgeleverd', aldus Turtelboom in een korte verklaring.

De Verenigde Staten garanderen dat zijn zaak enkel door een rechtbank van algemeen recht behandeld zal worden, en niet door een militaire rechtbank of een uitzonderingsrechtbank. Ook gaf Washington de garantie dat hij niet tot de doodstraf zal veroordeeld worden.

Hij kan ook niet uitgeleverd aan een derde land zonder toelating van België. Ook niet aan Tunesië dat ook al jaren om de uitlevering van Trabelsi vraagt.

'Deze beslissing is ook genomen op basis van het feit dat hij in België geen verblijfsvergunning had en zijn aanvraag tot politiek asiel tot twee keer toe werd afgewezen', aldus nog Turtelboom.

Europees Hof 

Trabelsi stapte in december 2009 ook naar het Europees Hof voor de rechten van de Mens om zijn uitlevering te verhinderen. Dat Hof wilde pas een definitieve beslissing nemen nadat de Raad van State zich over de zaak had gebogen. Dat is nu dus gebeurd. Justitie besloot echter niet te wachten op de beslissing van het Europees Hof en besloot Trabelsi vanochtend al op het vliegtuig te zetten.

Volgens Belgische terreurexperts vormt Nizar Trabelsi ook vandaag nog een groot risico. Hij had vanuit zijn cel nog altijd nauw contact met andere moslimextremisten zoals de tot acht jaar cel veroordeelde internetjihadiste Malika El Aroud.

Trouwen om uitlevering te vertragen

Trabelsi probeert ook al jaren te trouwen in de gevangenis met Belgische vrouwen uit het extremistische milieu om op die manier zijn uitlevering te vertragen. Zijn laatste kandidaat-bruid is -Asmaa B.- is de zus van Loubna B.  

Die laatste is gehuwd met Rachid Benomari, een extremist van Al Shabaab die in Somalië vocht en nu in Kenia in de cel zit. Asmaa is al relgieus getrouwdmet Trabelsi maar ze  probeerde een paar weken geleden in de gevangenis van Ittre nog vruchteloos burgerlijk met Trabelsi te huwen. Dat huwelijk werd in allerijl verhinderd.

Risicogedetineerde

Met Trabelsi zijn de Belgische gevangenissen ook een risicogedetineerde kwijt. Trabelsi zou de voorbije jaren tot vijf keer toe proberen te ontsnappen zijn, al dan niet met hulp van buitenaf. Hij werd ook veroordeeld wegens mishandeling van een cipier.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig